Zdrowa dieta dojrzałej kobiety
Kobieta w dojrzałym wieku musi znacznie bardziej uważać na to, co je, niż w czasach młodości. Wydzielanie hormonów jest znacznie mniejsze, przez co zmniejsza się metabolizm, a tendencja do odkładania tkanki tłuszczowej w różnych niekorzystnych miejscach jest znacznie większa. Z diety należy wyeliminować tłuszcze zwierzęce oraz potrawy smażone, które mają niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu. Aby zachować na długo zdrowie i szczupłą sylwetkę, należy zadbać o zwiększenie ilości warzyw i owoców w diecie. Szczególnie wskazana jest zawierająca dużo białka soja, która wpływa na łagodniejsze przechodzenie menopauzy. Warto zwiększyć ilość tłuszczy nienasyconych, takich jak oleje tłoczone na zimno, bogate w kwasy omega 3. Dzięki temu zyskujemy ochronę układu krwionośnego. W dojrzałym wieku nie potrzebujemy już dużej ilości kalorii, dlatego trzeba zmniejszyć porcje spożywanych posiłków. Powinniśmy jeść mniej, ale częściej. Dobroczynne działanie na nasze serce ma także kieliszek czerwonego wina.