dobre steki Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie prawidłowo popularne są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby następnie zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak słusznego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj wyjątkową tożsamość. Jednakże ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś absolutnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja oraz na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co całkowicie lubimy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz ogromnej różnorodności makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, ponieważ uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.